CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, July 26, 2010

Kuih ketayap

Aha, seingat aku ketika itu aku berada di tingkatan 4 sekitar tahun 1980. Entah apa yang menyebabkan aku dan kakak terlibat secara langsung dalam pembuatan kuih tradisional ini, aku pun tidak pasti. Yang aku ingat ayah dan mak ngah ( ibu tiri ) menggalakkan kami untuk membuat kuih tersebut bagi menampung duit kocek. Kami akur kerana ayah memang mempunyai kata pemutus dalam mencorak kehidupan anak-anaknya dan seterusnya keluarga yang dibina buat kali ke dua selepas ibu kembali kepada penciptanya. Al-Fatihah buat ibu tercinta setiap kali ingatan terhadapnya mampir di kotak fikiran ini.

Siiirr...Setiap hari menjelang subuh sekitar jam lima aku dan kakak mula membancuh tepung dan menebar di kuali. Inti kelapanya sudah kami bereskan sebelum tidur lagi agar mempermudahkan lagi kerja kami dalam pembuatan kuih ketayap.Kerja ini aku tidaklah angkat bakul sendiri, hakikatnya memang aku mahir. Kuih ini akan ayah bawa ke kedai kopi berhampiran ketika ayah pergi menunaikan solat subuh di masjid ataupun ketika ayah hendak pergi ke laut kerana ayah adalah seorang nelayan yang berjaya. Sepengetahuan aku ayah pernah dinobatkan sebagai nelayan jaya peringkat kebangsaan sebanyak tiga kali.Bangga aku dengan kejayaan yang diperolehinya, kerana seingatan aku ayah adalah seorang yang amat komited akan sesuatu kerja yang dilakukannya.
He..he menjelang petang ayah akan mengambil bekas kuih dan dibawa pulang bersama dengan duit hasil jualan. Seronok juga kerana kuih yang kami buat habis dijual dan yang pastinya dapat mengenyangkan pembeli yang sudi membeli dan menikmati kuih ketayap yang kami buat. Terima kasih ayah dan mak ngah (ibu tiri ) yang memberi peluang buat aku dan kakak dalam pembuatan kuih tradisional ini dan bila mana setiap kali aku menyediakan sarapan pagi dengan kuih ini, pasti memori kuih ketayap ini berada dalam ingatanku. Yang pastinya dan seronoknya kuih ini dapat ku sediakan untuk anak-anak dan suami tercinta. Alhamdulillah...sehingga kini dapat ku ingat lagi kenangan kuih ketayap yang HANGIT akibat terlelap kerana di kala itu ada insan yang seenaknya diulit mimpi aku dan kakak bersilat dengan kuali dan bancuhan tepung. Pastinya aku dan kakak adalah orang yang mungkinnya terror dalam pembuatan kuih KETAYAP. Ewaaaaah...........

0 comments: