CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, June 9, 2010

Suatu ketika itu dan badminton

Menjadi jaguh di sekolah memang menjadi impian setiap pelajar.Sekitar pengalaman menjadi jaguh badminton di sekolah rendah memang menyeronokkan tambahan pula berada bersama-sama kawan-kawan yang sekepala.Sepanjang untuk menjadi jaguh banyaklah sesi latihan yang ditempuhi.Apa pun tidak menjadi hal kerana ingin terpilih dan dikenali dalam kalangan rakan sebaya maupun rakan persekolahan.

Peristiwa yang menggembirakan adalah aku telah terpilih untuk mewakili sekolah peringkat zon .Bertandinglah kami di DEWAN MELAWATI KUALA SELANGOR. Seronok sangat. Seingat aku pasukan badminton sekolah gagal tetapi yang menariknya kami dapat ke Kuala Selangor dan dapat ke luar dari kawasan Sungai Burung dan pekan Tanjong Karang. He...heh...! yang penting dapat naik kereta cikgu........Tambah-tambah lagi keluarga aku sendiri tiada sesiapapun memiliki kereta dan yang hanya ada sebuah sampan yang sederhana besar yang digunakan oleh ayah aku untuk mencari rezeki di laut.

Kisah sebagai pemain badminton ini yang mengingatkan aku pada suatu cerita bila mana pertandingan itu habis menjelang malam.Mungkin sekitar jam 10.00malam.Waktu untuk kembali ke rumah, cikgu hanya mahu hantar sampai di sekolah sahaja sedangkan rumah aku dengan sekolah agak jauh,dan untuk berjalan kaki agak memenatkan dan rasanya yang paling utama adalah .... TAKUT...........Apa yang paling aku takut adalah pada ayah kerana aku pergi bertanding itu ayah tidak tahu.Kenapa ayah tidak tahu?.....pelik kan? yang sebenarnya ayah adalah seorang yang autordok.

Di padang Sekolah Kebangsaan Sungai Burung pada malam itu adalah konsert Orkest Al Suraya dari Indonesia.Memang teringin nak tengok tetapi yang penting perlu balik ke rumah kerana aku sendiri tidak tahu akan nasib aku .Apa yang perlu aku beritahu pada ayah. Malam itu aku bernasib baik kerana Pak cik Samat yang kini bekerja sebagai ahli bomba sudi menghantar aku untuk pulang.Berfikir panjang aku..........aku membonceng basikalnya dengan disuluh oleh lampu goslin. Lucu juga................ Sesampai sahaja di rumah ayah memangang aku dari atas ke bawah dan bawah ke atas. Kecut usus perut terasanya. Gelabah dan takut pada ayah hanya Allah yang tahu. Tapi semuanya selamat. Semuanya kenangan indah suatu ketika dulu dapat mendewasakan kehidupan yang dilalui. Aku doakan semoga Pakcik Samat gembira bersama keluarga, di sihatka kesihatannya dan ditetapka imanNya.

0 comments: